Spegling öga  vänster logga copy

Symboler i Nonviolent communication

Giraffen ses som en symbol för ett förhållningssätt för det ses som ett djur med ett stort hjärta.
Giraffen stannar upp och reflekterar, ser långt, sticker ut halsen och gör sig sårbar. Symbolen ska förtydliga vår förmåga att kunna lyssna till vilka känslor och behov som finns bakom exempelvis aggressiva beteenden.

Vargen ses som symbol för invanda, oreflekterade och ofta omedvetna tankemönster. Vargen visar tänderna, angriper, använder ett språk som sårar, motverkar kontakt och ökar risken för destruktiva konflikter.

Vargantagande är
att anta att min sanning är hela sanningen
att andra måste vara överens med mig
att andra ser saker som jag gör
att andra människors erfarenheter är ogiltiga för att de inte stämmer med mina erfarenheter
att lägga skulden på andra för hur jag själv mår
att det är andras fel att det blivit som det blivit
Vargen står för den dömande, straffande och tvingande kommunikationen. Språkbruket har sina rötter i hierarkiska, politiska och sociala strukturer. Vargen har också en annan sida, den underkastar sig, förebrår sig själv och missuppfattar, gör sig till offer för omständigheterna.

Vill du lära dig mera och träna på detta, följ med på temadag i hälsans tecken!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln