Spegling öga  vänster logga copy

Människan sedd som ett ekipage

CAHOM häst vagn må bra (10) CAHOM häst vagn må bra (10)
Från Marias blogg www.inlevelsen.se

"För att vi ska ta hand om oss behöver vi balans och det både i livet i stort och vardagen i allmänhet.
Vi behöver ta hand om vår "häst"  livsprocesserna, det fysiologiska i oss. Se till att ge oss rätt mat och dryck samt se till att vitaminer och mineraler är i balans. Vila och arbete varvat med återhämtning i form av rekreation där vi får energi. Någon som berättar att vi är bra som vi är och gärna något sällskap att prata med när vi inte arbetar.
Vi behöver ta hand om vår "vagn" det konkreta i oss, skelettet och våra leder som länkar ihop oss till en helhet. Att se till att vagnen är stabil och väloljad så att resan går smidigt och hästen inte behöver slita ont. Ibland behöver vi spjälka hjulen, avlasta lederna för att få balans i ett annars hallt ekipage, där smärta och slitage ställer till det. Stavar eller kryckor alt. bandage kan hjälpa för stunden. Endel behöver byta ut sina hjul, reservdelar finns i form av proteser, men orginal är bäst. Vi behöver lära oss det naturliga rörelsemönstret som är anpassat efter just vårt ekipage.

Vi behöver även ta hand om "kusken" det psykologiska  i oss, tankar och känslor. Jobbar din kusk dygnet runt? Ja, då är det inte konstigt om hästen är trött och vagnen sliten. "När jag sover, sover jag" sjunger Börje Ring i den så härliga låten "Så enkelt är det". Fler söker hjälp för sin psykiska ohälsa, men glömmer helheten. Det räcker inte att fixa kusken om inte vagnen eller hästen samtidigt tas om hand och då är resenären bra att väcka!

Resenären behöver väckas, där våra existentiella  funderingar och värderingar i livet kommer fram. Vad är viktigt för mig? Varför gör jag som jag gör? Behöver jag klara allt själv, eller kan jag inse att jag behöver ta emot hjälp också?

Jag har börjat ta hand om min häst och ger nuförtiden den rätt mat och det gör den lycklig. Min stora livsstilsförändring i år är att jag är mjöl- och mejerifri sedan maj. Jag jobbar på att vara vältränad igen, men obalans i ekipaget sätter lite stopp för det just nu.  Jag satsar på att Feldenkrais®a regelbundet och att vara medvetet närvarande när jag tränar, för att hitta orsaken till obalansen. Jag kommer att göra vissa ändringar i min arbetssituation för att kusken ska få bättre arbetstider...  Min resenär är vaken och samtalar med kusken och njuter av resan. 

Hur gör du?"  Maria Jönsson, www.inlevelsen.se
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln