Spegling öga  vänster logga copy

Nordsvenskar på fölmönstring i Svenljunga

Lavina 22 927 har med sig två föl och det kräver några medhjälpare att bli fina inför dagens fölmönstring. Lavina 22 927 har med sig två föl och det kräver några medhjälpare att bli fina inför dagens fölmönstring.
Tur att mjölkbaren är öppen! Lizanne passar på att ta sig av sin fantastiskt fina och godmodiga fostermamma Lavina. Tyvärr finns Lisa 22865 inte mer (Liivs mamma).
Lizanne, Lavina och Lavette väntar. Lennart Bengtsson ägare och uppfödare till dessa fina hästar. Dottern Malin är medhjälpare.
Rosmarie Bengtsson har all anledning till att le. Hennes excellenta Alma stamboksfördes i år med toppenpoäng, Alma har också varit uttagen att representera nordsvensken i årets kallblod och utsedd till sjuhäradshäst. Här med Zelma e. Zoldat 1995 som fick 40 poäng idag.
Kerstin Dragstedt håller stoet Visa som också stamboksfördes tidigare i år. Ägare Sandra Karlsson håller i Lovis e. Lazer 2025
Ja titta så fin jag är! Lovis visas på ett väl framfört sätt av uppfödare och ägare Sandra Karlsson, Väröbacka.
Som föl blir man lite yster och rörlig till mamma Visas förtret. Sandra och Kerstin är rutinerade och är överseende med Lovis.
Lovis fick 39 poäng
Jag kan sparka bakut...
och hoppa högt i luften.. tjoho va det här är kul!
Det var väl inget märkvärdigt. Gör om det här om ni kan! Inte alla som kan göra en Zelma!
Jag stegrar och vinner för jag är dagens bästa föl! Lotta e Zoldat 1995, u Loka 23336, ägare Sven-Håkan Larsson, Uddebo.
Rosligt glad Rosmarie med Alma och Zelma.
Lavendela e. Lazer 2025 u hallandsfödda Görups Ebba 23335 tog dagen lugnt och sansat. Ägare Per-Anders Axelsson, Svenljunga.
Det är helt underbart att få se så många fina föl på en och samma gång. Alla i ringen var stoföl!
Lavette passar på att ta sig en slurk av Lavina.
Framåt eftermiddagen blir man lite lojer. Det är så bra träning att vara iväg med sitt föl. Det underlättar för både häst och människa att skola in hästen redan första året. Bara att vara iväg och få träffa så många lekkamrater ger en väldigt bra rutin.
Alla åskådare fick ta del av praktisk föreläsning i exteriör. Morgan Johnsson förklarar på ett förnämligt sätt så man förstår. Men så är Morgan väl rutinerad och har bedömt häst i väldigt många år.
Hur hästen är byggd är det viktigaste för hållbarheten. Det är egenskaper vi värnar om för den nordsvenska brukshästen. Vinklellära i all ära, lutningen på bogbladet och vinklar i kors, has behöver vara rätt för hållbarheten. Det kan Morgans tränade öga med lätthet se.
Den nordsvenska hästen är absolut den bästa hästen jag vet! Tack alla för att ni visade upp era fina föl. Hoppas att vi får se fler nästa år.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln